Teeltproces

Aan het telen van die heerlijke Oesterzwammen gaat een heel proces vooraf. Hieronder leggen we uit hoe dat telen in zijn werk gaat.

Eigen teelt van graan (en dus ook stro) en hooi( foto onder)

Stap 1:
Het stro wordt gehakseld, nat gesproeid en moet 1 week liggen om te gaan “voorverteren”.

strohakselaar

Stap 2:
Het pasteuriseren van het stro.

De voedingsbodem moet vrij worden gemaakt van andere schimmels, voordat de oesterzwamschimmel aan het stro wordt toegevoegd.

Het stro gaat in een container met dubbele (rooster-)bodem waardoorheen de hete stoom stroomt.. De Stro /hooi massa bereikt een temperatuur van 60 Celsius.

Oesterzwambroed op de afgekoelde stro-massa

Stap 3:
Na het afkoelen tot +/- 30 gr. Celsius maken we de voedingsbodems klaar door de stro-massa te vermengen met het oesterzwambroed. Broed bestaat uit Oesterzwam mycelium dat op graankorrels wordt doorge-ent . (Meestal wordt gierst gebruikt vanwege de handige ronde vorm) Wij gebruiken ongeveer 2 % broed. De zakken worden gevuld met het gehakselde , gepasteuriseerde en ge-ente stro, dit heet nu de voedingsbodem voor de Oesterzwam. Andere gebruikte termen zijn “substraat” groeibaaltjes of pakketten.

Enten met oesterzwam “ broed”.

Het stro wordt langzaam wit in de ingroei-ruimte.

Stap 4:
De ingroei periode begint dan, deze is 3 a 4 weken. De omgeving moet op op de juiste temperatuur gehouden worden. ( tussen de 28 en 31 graden Celsius.)

De Oesterzwamschimmel kleurt het stro dan langzaam wit.

Hier groeien grote en kleine Oesterzwammen naast elkaar.

Stap 5:
Na de ingroei komt de uitgroei in een andere koelere en schone ruimte. Dit is tevens de ruimte waar er wordt geoogst. Voor de meeste paddenstoelentelers begint het proces hier. Zij laten de rest over aan de zogenaamde “compostbedrijven” , die leveren de champignon-compost of oesterzwamsubstraat af bij de “telers”. Op de Middelwaard kiezen wij ervoor om het hele proces biologisch, en dus op eigen bedrijf te blijven doen.

Na 1 week verschijnen de eerste knoppen van de paddenstoelen. De knoppen ontrollen zich terwijl ze groeien en worden steeds lichter van kleur.

De “hoed” van de paddenstoel wordt met korte steel geoogst. Wij rijden daarbij met een plukkar met weegschaal langs de stellingen met zwammen, en plukken iedere dag de rijpe trossen tussen de nog onrijpe uit. Grote en kleine paddenstoelen aan één tros rijpen gelijk af. Ze worden gelijktijdig geplukt en afgesneden. Daarom vindt u grote en kleine “hoeden “in één verpakking. Op verzoek leveren we ook oesterzwammen in trossen.

De oogst.

Stap 6:
De resten (stronkjes) van de paddenstoelstelen worden op De Middelwaard meestal aan de koeien gevoerd. Die lusten het graag. Maar er kan bijvoorbeeld ook nog heerlijke oesterzwammen bouillon van getrokken worden.

 

Foto’s oesterzwammen : Ineke Schaars (liemers NME )
(overige foto’s landbouw Middelwaard)

Nieuws

We zijn op zoek naar iemand die op maandag en dinsdag ( minimaal 10 uur) komt helpen met het afsnijden van de oesterzwammen. 

daarnaast zijn we op zoek naar (jonge) hulpen voor op zaterdag. Zwammen plukken en snijden ,naast dat je hier veel kunt opsteken over de natuur en het landschap in de uiterwaard. Vraag meer informatie op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Er is een leuke en informatieve film gemaakt over de biologische oesterzwamteelt door Harrie Terhorst van Mozaiek TV .  Klik hier voor de link naar de film.

Omstreeks februari 2023 zijn er weer rundvleespakketten.

Vraag meer informatie aan op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Op De Middelwaard  is de bijzondere combinatie te vinden  van een gemengd  biologisch landbouwbedrijf met een specialisme van oesterzwamteelt .  Sinds 1984 worden er biologische oesterzwammen gekweekt, ook de voedingsbodem hiervoor wordt zelf gemaakt. Deze wordt samengesteld uit biologisch stro  en hooi uit het landbouwbedrijf. 

 

Nieuwe website

Onze nieuwe website is sinds 2012 online, kijk vooral verder om te zien wat we zoal doen op  De Middelwaard