De Middelwaard
De Middelwaard
Wij zijn Martien Reijers en Mirjam Grob. Op ons biologisch landbouwbedrijf produceren wij gezonde en lekkere producten, en een mooi landschap, met behoud van cultuurhistorische waarde.
Wij zijn geïnspireerd door de biologisch dynamische landbouw methode , maar werken “gewoon” biologisch, gecontroleerd door SKAL . Dus de eindproducten, vooral oesterzwammen ,maar ook rundvlees mogen het teken van biologische productie wijze dragen Dat is sinds juli 2012 dit teken.
Maar ook het vertrouwde EKO –keurmerk. Dit blijft ook binnen Nederland nog bestaan
(onder het EKO-keurmerk vindt u het nummer van het bedrijf Skal nr.6614)
Voor ons is de keuze om een gevarieerd en gemengd landbouwbedrijf te behouden, altijd vanzelfsprekend geweest om een aantal redenen.
Als eerste vanuit een stuk traditie van de ouderlijke bedrijven. De landbouw in deze streek is van oorsprong gemengd…… En om redenen van duurzaamheid. Het traditionele gemengde bedrijf zit zo in elkaar dat er aan grondstoffen stromen niets verloren gaat, alle onderdelen van dieren, planten en de bodem zitten zo in elkaar gegrepen, dat ze één levend geheel met elkaar vormen. Één ecosysteem dus, in termen van de b.d. landbouw, spreken we van één bedrijfsorganisme. Dus een landbouwbedrijf kun je vergelijken met een dier of mens, de verschillende onderdelen met de organen daarvan. Mijn overtuiging is , dat je alleen op een “wijze” en dus duurzame manier met de landbouw om kunt gaan ,als je dát nastreeft. Vergelijk dat eens met de gespecialiseerde , geïndustrialiseerde landbouw. Daar zijn al die functies wel ergens op de wereld aanwezig, maar worden dan vaak onbewust, vooral door het geld aangestuurd.
De grond die wij beheren ligt voornamelijk in de uiterwaard, dat is kleigrond , met hier en daar wat lichtere zanderige stukjes op de oever. Omdat de grond gemiddeld een week per jaar onder water staat, is het eigenlijk alleen geschikt voor grasland. We beschikken over een perceel akkerland, die is niet bij de boerderij gelegen, maar in Westervoort.
De oesterzwammen zijn voornamelijk bestemd voor de groothandel ( uiteindelijk voor winkel en restaurants ), maar vinden ook direct een weg naar de consument. Bijvoorbeeld via de boerderijwinkels van collega’s zoals De Horsterhof in Duiven, Huis Sevenaer in Zevenaar en op de “biologische boerenmarkt” (kraam BIODA) in Arnhem op zaterdag. Op zaterdag ochtend van 10 tot 12, kan er ook op de kwekerij gekocht worden.