Content Image

Biologische kwaliteit

Waarom de oesterzwammen van De Middelwaard ?

Sinds 1984 worden er oesterzwammen geteeld (op biologische wijze!) op “De Middelwaard”.We plukken niet alleen zwammen, maar maken de ook de oesterzwam-voedingsbodem zelf. (de meeste paddenstoelen telers hebben alleen pluk bedrijven)

Voedingsbodem oftewel substraat, maken wij als volgt: Biologisch stro (+/- 90% ) en hooi of luzernehooi(+/-10%) wordt fijngehakseld, gepasteuriseerd en daarna ge-ent met 2% oesterzwambroed ( =mycelium op korrels graan). Dit wordt opgevuld in zakken met gaatjes. De zakken worden in 2 á 4 weken tijd doorgroeit met het mycelium in een speciaal daarvoor gemaakte doorgroei-ruimte. Daarna volgt de knopvorming en uitgroei gedurende anderhalve maand lang de oogst in een koelere teeltruimte. De voordelen van hiervan zijn:

• Er wordt zoveel mogelijk stro en hooi van eigen teelt gebruikt, en aangevuld met stro van andere biologische boeren.( zo dicht mogelijk uit de buurt om transport kilometers te beperken) Door alleen biologische ingrediënten te gebruiken wordt de kans op residuen (ongewenste stoffen ) zo klein mogelijk gemaakt

• Geen meststoffen, geen bijvoedmiddelen en geen bestrijdingsmiddelen of ontsmettingsmiddelen gebruik in de gehele teelt. Dat geldt óók voor de productie van de voedingsbodem. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor uw gezondheid. Omdat paddenstoelen hun voedingsbodem afbreken, nemen ze ook veel stoffen daaruit op. Hoe schoner de voedingsbodem, hoe beter! De teelt op andere substraten zoals koffiedik, is al een heel oud idee. Ook een leuk idee, maar zolang er nog geen 100% bio- koffie geschonken wordt in restaurants, is dat niet bruikbaar voor de biologische teelt van oesterzwammen.

• Volledige duidelijkheid over de samenstelling van de voedingsbodem. Daardoor weet u wat u eet. Alleen de teelt op houten stammen is nóg natuurlijker, maar geeft wisselende opbrengsten.


Wat maakt ons product uitzonderlijk?

Volgens, de inmiddels helaas overleden, Willem ter Steeg van “Oerkoken.”

“Vroeger verwerkte ik eigenlijk nooit oesterzwammen in gerechten. Oesterzwammen die verkrijgbaar waren , zagen er vaak niet uit en ze gaven smaak noch structuur af. Totdat ik de mensen van de Middelwaard een keer tegenkwam, op een streekmarkt in de buurt. Nu ben ik erg enthousiast over dit product, en gebruik regelmatig oesterzwammen bij het bereiden van gerechten.”

Nieuws

Er is een leuke en informatieve film gemaakt over de biologische oesterzwamteelt door Harrie Terhorst van Mozaiek TV .  Klik hier voor de link naar de rapportage.


Omstreeks september 2025 zijn er weer rundvleespakketten.

Vraag meer informatie aan op post@demiddelwaard.nl

 

Nieuwe website in de maak

Deze website is in 2012 online gezet en kan daardoor verouderde informatie bevatten. Helaas moest de site tijdelijk offline doordat onze oude software niet meer werd ondersteund. We werken momenteel aan een volledig vernieuwde website. Voor nu kunt U deze pagina in de gaten houden voor nieuws en updates.